Velikonočni kapitalni krap

Ko je pred nekaj dnevi Šačir ujel kapitalnega krapa, se je Črt Šuštar odločil, da bo tudi on poizkusil ujeti vsaj polovico manjšega. S sinčkom Lanom sta sklenila, da bosta tri dni zapored hodila na svoj že skoraj pozabljeni ribiški »štand« in vsak dan zmetala nekaj krapovske hrane v 3.revirju reke Krke, takorekoč v centru mesta. Seveda, na tem mestu ni bilo nobenega ribiča. Gneča je bila na Šačirjevem »štandu«, saj je bilo toliko ribičev, kot na tekmi Iličićeve  Atalante proti Valenciji, seveda vsak z mislijo, da bo ujel vsaj 5 kg večjega krapa kot Šačirjev.

Končno je napočil čas ribolova. Bila je  velikonočna nedelja – 13.4.2020. Vreme je bilo čudovito in z obilico dobre volje sta bila ob 16.uri za bregom dolenjske lepotice. Na trnek je Črt dal nekaj zrnc koruze in vrgel vabo v vodo. Z nestrpnostjo sta čakala prijem krapa, toda prijema ni bilo. Malo sta se kratkočasila z ribolovnimi prigodami, ki jih je imel Črt kar nekaj na zalogi, saj je v svoji ribiški karieri ujel lepo število kapitalnih rib. Po dveh urah je pogledal vabo, ki je bila nedotaknjena in še enkrat vrgel v zeleno reko. Na obisk je prišel tudi ribič Mitja Novak in tako so se vsi trije pogovarjali o vsemogočih zadevah. Ko je Črt  že pomislil na odhod domov, je udarilo! Najprej so vsi zaslišali zvok zavore ribiškega koleščka. Črt se je v tistem trenutku pogovarjal z ribiškim kolegom, od palice je bil oddaljen nekaj metrov. Bliskovito se je obrnil, najprej s kotičkom očesa pogledal kje je sinček, hkrati pa pogledal proti palici. Vrvica je rezala vodno gladino, od močnega udarca ribe pa je kraparski sistem klonil in palica je začela drseti proti vodi. Črt je v obupu storil nekaj neverjetnega. Po dveh korakih se je s panterskim skokom vrgel za palico in jo s skrajnimi napori ujel tik preden je zaplavala v vodo. Od siline skoka ga je obrnilo na hrbet, tako da je videl sinčka Lana, kako ga je občudujoče gledal, na nebu pa je videl najsvetlejšo zvezdo v tistem trenutku-Venero. Kazalci na uri so se ustavili točno ob 19.35! Toda palice iz rok ni izpustil. Točno je vedel, da je zapel kapitalnega krapa. Krap je odvijal vrvico iz koleščka kot za šalo in iskal rešitev nizvodno od mesta , kjer so vsi trije stali .Po cca 50metrih silovitega pobega, je krap krenil proti podvodnim vejam, toda poiskus mu ni uspel zaradi Črtovih ribiških izkušenj. Po neuspešnem pobegu je krap vztrajno in neverjetno rinil k obali in iskal podvodne korenine ali veje. Po približno 15 minutah borbe je krap klonil in sinček Lan ga je komaj ujel v podmetalko. Z Mitjem skupaj sta stehtala luskinarja, jeziček na tehtnici se je ustavil pri številki 18kg!!

Šačirjev kapitalni krap je plaval v vročem olju, Črtov kapitalec pa zopet veselo plava po zelenih tolmunih dolenske lepotice Krke. Bravo Črt! Spoštovanje.

Zoran Leko