28. srečanje muharjev Žužemberk 2024 (ujemi in spusti)

51 ribičev iz Slovenije in Hrvaške se je v soboto, 6. 4. 2024 v prelepem sončnem dnevu zbralo v Žužemberku pred ribiškim domom RD Novo mesto na 28. tradicionalnem srečanju muharjev.  Ribiči so takoj zjutraj imeli na razpolago čaj in omamno dišečo kavo, fino narezano domačo salamo, ki jo je naredil mojster salam Robert Čelič, krofe in žemlje pa je prispevalo podjetje Pekarna DONDON iz Grosuplja. Po urejenih formalnostih zaradi prijave in pridobitve prepotrebne »kačje sline«, ki ga je zvarilo sadjarstvo Košiček, je sledil pozdravni govor domačina Davida Longarja. Takoj za tem so se nestrpni ribiči razkropili na njim že znana ribolovna mesta od Zagradca do Žužemberka, največ muharjev pa se je odločilo za priljubljeni Šmihel pri Žužemberku. Ribiči so se v štirih sončnih urah res naužili pravih ribolovnih užitkov. Ko so se vrnili pred ribiški dom, so se mize šibile pod težo kuharskih dobrot gostišča Bučar. Seveda tudi sladica ni manjkala, za dobro voljo pa je poskrbel lanski zmagovalec  Peter Škufca, ki je prinesel 25l kakovostnega cvička. Po kosilu in obveznem klepetu, komu je ušla največja riba, je sledila razglasitev rezultatov. Pokale in praktične nagrade (ribiška trgovina Kostevc-Kočevje) je podelil podpredsednik RD Novo mesto Djordje Vučković.

Prvo mesto je pripadlo Prača Igorju, ki je zmagal tudi v konkurenci največja ujeta potočna postrv-54cm, drugi je bil  Bižal Danilo šarenka 51cm, tretje mesto pa je pripadlo Škufci Petru potočna postrv 50cm.

4.mesto Kovačiček Siniša  potočna postrv 49 cm

5.mesto Kump Srečko potočna postrv 45,0 cm

6.mesto Leko Zoran šarenka 44,0 cm

7.mesto Bravo Igor potočna postrv 44,0 cm

8.mesto Jenko Peter potočna postrv 43,0 cm

9.mesto Stupa Aleš potočna postrv 41,5 cm

10.mesto Ančik Bojan potočna postrv 39,0 cm

Seveda, zmagovalec Igor Prača  ima zavezo, da bo prihodnje leto na srečanje prinesel 25l kakovostnega cvička .

Za stole in mize na prizorišču dogajanja so poskrbeli neutrudni gasilci iz PGD Dvor pri Žužemberku, za tisk ribiških dovolilnic in nalepk na »kačji slini« pa je poskrbel Gorazd Mlakar. Vsem donatorjem se RD NM prav lepo zahvaljuje. Zahvaljujemo se tudi domačiji Meden za uporabo parkirnih prostorov na njihovem zemljišču.

Vse ribe, ki so bile ujete, so bile spuščene!

Tekst in foto:  Zoran Leko