Vidra

Vidra (Lutra lutra) je zver iz družine kun, ki živi tudi na področju Slovenije. Ta sesalec temno rjave barve je povsem prilagojen življenju v vodi. Zraste povprečno 90 cm v dolžino, izjemoma tudi preko enega metra, plečna višina pa doseže okoli 30 cm. Odrasla žival tehta povprečno okoli 10 kg. Žival je izjemno hidrodinamično oblikovana, saj večino časa preživi v vodi, kjer lovi svoj glavni plen – ribe.

Vidra3

Vidre imajo visok bazalni metabolizem, zato vsak dan potrebujejo precej hrane (odrasel osebek dober kilogram) Pri plavanju si pomaga z močnim repom, s katerim se poganja skozi vodo in predstavlja dobro tretjino vidrine skupne dolžine. Poleg rib so njena hrana tudi manjši sesalci in dvoživke, pa tudi rastlinska hrana. Vidre so pretežno nočne živali, zato jih v naravi le redko opazimo tudi tam, kjer sicer ta ogrožena živalska vrsta živi. Danes je vidra strogo zaščitena živalska vrsta v 24 evropskih državah, ponekod pa so začeli vidre celo umetno vzrejati in jih vračati v njihovo naravno okolje.

Ne smemo pozabiti da je vidra kazalec kakovosti vodnega habitata in zdravja širšega naravnega okolja. Kjer še živi, so vode sorazmerno čiste in naravno vodno okolje ohranjeno.

Da vidra dela kar precejšno škodo ribljemu življu, objavljamo 2 fotografiji krapov , iz katerih se vidi kako izvrsten plenilec je vidra. Fotografije krapov je posnel v mesecu januarju čuvaj RD Novo mesto Simon Krašovec. Prvi, cca 8 kg krap je bil najden med Šempetrom in otoškim jezom na levem bregu Krke, drugega, 4 kg krapa pa je Simon našel na Selih pri Straži v trenutku, ko se je vidra mastila z njim.

Vidra1

Vidra2