Vabilo ribičem na delovno akcijo na Temenici

Vabljeni na prvo očiščevalno-delovno akcijo na kopališču, ta petek, 19.7. ob 18.00

Da si Trebanjci zelo želimo bazena, dokazujeta med drugim tudi članka o tem, ki sta najbolj brana v zadnjem mesecu na Cajtng.com. Pa to ni edini dokaz. Pot proti trebanjskemu kopališču, celo tudi na otok, je že dodobra uhojena, kar tudi priča, da si trebanjsko kopališče, katerega sicer ni že okoli 30 let, hodi ogledovat čedalje več ljudi. Prva očiščevalno-delovna akcija, ki je organizirana s strani CI in temelji na volonterstvu (prostovoljnemu delu), glede na ideje, pristop, zagnanost, odzivnost in ne nazadnje tudi potrebo, očitno ne bo zadnja.

Reka Temenica

Temenica je lepa in čista …

»V CI za rešitev reke Temenice in ob podpori številnih zanesenjakov opažamo, da obstaja izredno velik interes, da se kopališče v Trebnjem čim prej spravi v nekakšno formo. Zato smo se odločili, da bomo v petek 19. julija, ob 18.00 uri pobrali odpadke in smeti ter iz struge Temenice zvlekli nesnago (železje, stare lonce, vrečke ipd), ki leži ob zapornicah in na grmovju. Želimo si očistiti tudi vsaj ene stare betonske stopnice ter tako pokazati, da je ta kraj imel svoj utrip že pred 30 leti. Glede na, da je tam vse več ljudi, ugotavljamo, da se je utrip trebanjskega kopališča spet vrnil. Pomagajmo mu, da ponovno dobi tisto pravo podobo, ki mu pritiče«, so danes zapisali v CI za rešitev reke Temenice, s katero, kot je videti, vabijo k sodelovanju oz. reševanju Temenice s skupnimi močmi.

Civilna iniciativa torej očitno nadaljuje s svojim delom k oživljanju trebanjskega kopališča, kar so tudi napovedali s simboličnim skokom v vodo dveh kopalcev pred nekaj tedni. V ta namen so že tudi poslali dopis na ARSO, v katerem prosijo odgovorne, da jih informirajo, katere aktivnosti lahko izvedejo na področju bivšega bazena na Temenici, da ne bi kršili pravil. Med drugim jih zanima tudi, če dovoljujejo odstraniti trhle veje in naplavljeno nesnago, če lahko uredijo dostop do otoka, postavijo brv, odstranijo del grmičevja, pokosijo koprive, postavijo vodni prag, itd.

Reka Temenica

… še lepša pa bo, ko bo urejena njena struga in okolica. Na sliki: levi krak struge, ki je zaenkrat še zabit z muljem in vejevjem.V naslednji fazi bo seveda potrebno očistiti tudi zapornice, postaviti začasne lesene plohe ter očistiti tudi naplavine, ki so se v 30 letih nabrale v levem kraku kanala struge okoli otoka. S strokovno službo je nato v načrtu tudi preučitev možnosti odstranitve nekaj dreves, predvsem tistih, ki so dotrajana ali so drugače moteča, na kar bi se pristopilo k nadaljevalni fazi, ko pa bi bila glavna in najbolj umazana dela že zadaj.

Če želite biti del volonterske skupine, ki bo s svojim orodjem in svojo željo pripomogla k reševanju Temenice, ste vabljeni že ta petek na čistilno akcijo»Če imate čas in za petek, 19. julija, še nimate načrtov, pridite spet na kopališče in trebanjski bazen. Voda je odlična, zato se priporoča, da poleg orodja ali vrečke za pobiranje odpadkov s seboj prinesete še brisačo in kopalke«, s prijaznim in skromnim vabilom zaključujejo v CI.

Vir: spletni portal www.cajtng.com