Zanimivo druženje za kraljico Težke vode 2019

Tistega sobotnega popoldneva se je po številnih deževnih urah le nekoliko zjasnilo. Vreme je razvedrilo tudi ribiče, ki so upali, da bo ribolov v potoku Težka voda končno mogoč. Vodostaj je bil obilnemu deževju navkljub primeren, voda je bila mikavne zelene barve in vsi udeleženi smo upali na uspeh.

Odprtja se je udeležilo 14 ribičev, ribolova 12. Po krepki malici in dogovoru o ribolovnih pravilih so se odpravili v salmonidni revir potoka, ki prične svojo pot v Stopičah in se konča v Šmihelu. Ribolov je trajal do 12.30. Kraljico je ob zaključku razglasil ribiški čuvaj Franc Tičar.

Vsi prisotni ribiči so bili po ribiško nabrušeni in so se borili do konca. Omenimo naj, da je bilo med udeleženci kar nekaj prekaljenih ribiških mačkov in da je bila bitka za kraljico izredno zahtevna.

Menda so se najhujše bitke odvijale nekje v Pogancih, kjer je šlo zares. Bojevali so se Kotnik, Hadžirić in Župevec. Prav tam, med premočenimi Poganci in Gotno Vasjo, naj bi se Kotniku na veliko presenečenje Hadžirića na graševca zapodila kraljica. Čas se je za nekatere bojda skoraj ustavil. Ker to pač še ni bilo uradno, smo vsi nestrpno čakali na odločitev strokovne komisije.

Po končanem ribolovu smo se dobili na štartnem mestu v baru Klanček, kjer nas je pričakal slasten odojek, ki ga je prispeval član RD Novo mesto, Jernej Zaletelj. Ko smo se dodobra okrepčali, so ribiči pod vodstvom strokovne komisije izmerili in določili kraljico 2019.

Najdaljšo postrv je ujel Marko Hidek, toda kljub temu je zmagal Kotnik. Ta je uspel prelisičiti potočno postrv, ki ni bila vzgojena in vložena, temveč je zrasla v potoku. Končni rezultati so:

  1. mesto: Rok Kotnik, potočna postrv, 40,5 cm, naravna
  2. mesto: Marko Hidek, potočna postrv, 42 cm, vložena
  3. mesto: Sebastjan Virant, potočna postrv, 41 cm, vložena

Udeleženci druženja so ulovili še veliko drugih potočnih postrvi, ki pa so jih izpustili. Po podelitvi nagrad smo opravili fotografiranje ob potoku. Žal je moral Sebastjan Virant zaradi službene dolžnosti izpustiti uradno fotografiranje, je pa to nalogo prepustil izkušenemu ribiču Ademu Hadžiriću, ki je z veseljem priskočil na pomoč ribiškemu kolegu.

Po opravljenem fotografiranju se je družabno srečanje nadaljevalo do poznih popoldanskih ur. Govora je bilo predvsem o zlatorumenih trebuhih in rdečih pikah, ter koših, s katerimi so včasih lovili ribe. Prišlo je tudi nekaj Tičarjevih “pacientov”, ki so obujali spomine, koliko dinarjev jih je stal “Tičarjev prijem”. Obenem smo se že dogovorili, da se srečamo na Kraljici TV 2020. Zahvaljujem se vsem prisotnim, RD Novo mesto, g. Jaki Jakovljeviću, PP Novo mesto, Mesarstvu Hočevar in trgovini Ribolov Sluga.

Dober prijem in se vidimo prihodnjo sezono!

Janez Hočevar