Srečanje ribičev pododbora Žužemberk – RD Nm

Srečanje ribičev pododbora Žužemberk Ribiške družine Novo mesto

Tudi letos smo člani pododbora Žužemberk odprli beličarsko sezono na že tradicionalnem julijskem srečanju. Da je srečanje uspelo, ni potrebno izgubljati besed. Vendar, se moramo najprej vrniti nekaj tednov nazaj v mesec junij. Takrat so se začele velike priprave na ta dogodek. Ker je vodstvo pododbora imelo kar velike težave z idejo, kako srečanje pripraviti še bolj zanimivo od minulih, je padla ideja: zakaj ne bi pripravili posebnega presenečenja? Seveda smo najprej pomislili na hrano in po ne pretirano dolgem razmišljanju je padla ideja, da pokličemo ribiško-lovskega kolega, našega člana Lamberta. Ravno v tistem času se je odprl lov na srnjad in misli so bile usmerjene na divjačinski golaž. Poleg tega nam je lansko leto naš član Lojze obljubil, da bo on letos poskrbel za močan zajtrk. Obljuba dela dolg in ni bilo potrebno veliko truda, da je Lojze prikrajšal predsedniku kar nekaj skrbi glede zajtrka na srečanju. Tako, za hrano in pijačo je bilo poskrbljeno. Vendar pa smo na pripravljalnih sestankih domislili še eno presenečenje. Odločili smo se, da v goste povabimo posebna gosta in sicer posebne vrste ribiškega čuvaja in ribiča.

Že po tradiciji se srečanje zgodi na prvo soboto v juliju in letos je ta sobota padla na 7. julij. Začelo se je že pred sedmo uro, saj je zgodnje sonce zvabilo že marsikaterega ribiča, ki so ga srbeli prsti, za druge je bila ura še vedno prezgodnja. Po dobrodošlici in prijateljskih pozdravih, smo se usedli na zajtrk. Polenta z ocvirki, ajdovi žganci, ter jajca, pečena na masti z ocvirki, so nam dali podlago za družabni ribolov, ki je sledil takoj po nagovoru in predstavitvi pravil s strani predsednika pododbora, Davida Longarja. Nekateri so beličarili drugi pa muharili. Pohvaliti moramo tudi naš podmladek, saj se je na vabilo odzvalo kar lepo število mladincev.

Medtem ko so ribiči lovili v čudovitem sobotnem dopoldnevu, sta prispela tudi naša posebna gosta. Tudi onadva sta najprej preskusila srečo z muharjenjem pod žužemberškim gradom. Nekaj minut pred poldnevom se je večina ribičev že vrnila z ulovom, razen predsednika, ki se je še boril s kapitalko. Seveda mu gre verjeti, da se mu je ujela še pred uradnim koncem družabnega ribolova.

Ob prihodu ribičev v ribiški dom je bilo najprej opaziti kar nekaj presenečenih pogledov na naša nova »člana«, vendar so ribiči kmalu spoznali, da sta to resnična čuvaja, igralca iz priljubljene slovenske serije »Reka ljubezni«, Jožef Ropoša in Ludvik Bagarija. Ker se nadaljevanka dogaja v vasi Krka, nedaleč stran od Žužemberka, smo jima hoteli prikazati kako dejansko ribiči lovimo in živimo z našo lepotico, Krko.

Srnjad v golažu izpod Slavkovih kuharskih rok nam je ponovno vlila moči, da smo uspešno izvedli uradno merjenje in razglasitev rezultatov. Na sami podelitvi nagrad pa na žalost ni bilo presenečenja. Pokal za prvo mesto je ponovno odplaval v roke Davida Longarja. Prav tako se je zgodilo v mladinski sekciji, kjer je njegov sin, Matic Longar ulovil največjo ribo.

Po napornem uradnem delu, je sledilo fotografiranje z ulovom in seveda še gasilska s »televizijskim« čuvajem Jožetom in ribičem Tomažem.

Sledil je tisti prijetni del srečanja, ki se po navadi imenuje razno. Tako je bila tudi hrana raznolika. Najprej nam je glavni kuhar srečanja Slavko, pripravil odlično zapečene postrvi, potem pa je sledil še hrustljavi odojek; saj veste, tisti od Rojca iz Lašč. Ne smemo pozabiti na ribiča Petra, ki je poskrbel za sveže rogljičke ob jutranji kavi in čaju in da smo lahko ob hrani vse s kruhom pomazali.

Kmalu nas je ujel večer in vsi smo se vračali domov z lepimi spomini na še eno prijetno druženje z ribiškimi kolegi. Ob letu osorej pa na ponovno snidenje.

Dober prijem vam želimo člani PO Žužemberk!

Spisal:DJ