“Srečanje muharjev 2017” z rekordno udeležbo

23.SREČANJE MUHARJEV Z REKORDNO UDELEŽBO

Ribiška družina Novo mesto je v soboto, 1. aprila na reki Krki v Žužemberku organizirala že 23. tradicionalno srečanje muharjev. Ribiči so se zbrali kmalu zjutraj pri novo obnovljenem ribiškem domu v Žužemberku. Obiskovalci, med njimi je večina stalnih udeležencev tega srečanja, so bili navdušeni nad novo podobo Ribiškega doma, ki ga je Ribiška družina Novo mesto obnovila z lastnimi sredstvi, seveda pa ne bi bilo nič brez nesebičnega truda in ogromno prostovoljnih delavnih ur prizadevnih članov iz žužemberskega pododbora.

Tokratnega srečanja se je udeležilo 77 ribičev muharjev iz različnih krajev Slovenije in Hrvaške, kar je rekordna udeležba. Osnovni namen srečanja je bilo srečanje starih prijateljev, druženje, ob otvoritvi sezone pa tudi muharjenje na naši zeleni lepotici z rahlim pridihom tekmovalnosti.
Po dobrodošlici organizatorja ter prisrčnem pozdravu med starimi prijatelji so se ribiči odpravili preizkušat srečo, znanje, marsikdo pa tudi novo narejene umetne vabe v brzice in tolmune čudovite zelene Krke, ki je v prekrasnem sončnem vremenu kar žarela v vsej svoji lepoti. Krka je ponovno pokazala, da dobro vrača z dobrim ter trud ribičev, ki se poleg ljubezni do ribolova aktivno ukvarjajo tudi s problematiko ekologije ter vzdrževanja naravnega ravnovesja v in ob reki Krki , nagradila s prekrasnim in uspešnim ribolovom, kar so zgodaj popoldan po vrnitvi v ribiški dom pohvalili praktično vsi udeleženci.

In kdo so bili najboljši muharji?

1. mesto Drago Foršček šarenka 64 cm
2. mesto Danilo Bižal šarenka 61 cm
3. mesto Gorazd Ravnikar šarenka 60,5 cm
4. mesto Edo Januš šarenka 60 cm
5. mesto Maks Tomažič šarenka 58 cm
6. mesto Primož Milič šarenka 57,5 cm
7. mesto Ivan Božičević šarenka 57 cm
8. mesto Sašo Rebula šarenka 56 cm
9. mesto Bojan Tomažič šarenka 55 cm

Največjo potočno postrv je ujel Rok Kotnik, merila je 39 cm, med tem ko je v kategoriji “ujemi-fotografiraj-izpusti” največjo, 37 centimetrsko potočnico ujel (in takoj izpustil) Marko Kramarič .

Po napornih ribiških aktivnostih so utrujene in lačne ribiče v zavetju ribiškega doma pričakale polne mize dobrot. Steber kulinaričnih užitkov je bil chef maestro Alojz Štrumbelj, ki je ob pomoči kuharskih pomočnikov Arih Bojana in Markovič Janeza ribičem pričaral dobrote in vzdušje prijetne, domače restavracije s kr nekaj zvezdicami….
Ob obujanju spominov ter legendarnih ribiških dogodivščin so nato ribiči “zdrli” še marsikatero “kapitalno”, saj je bil 1. april, na katerega se je odvijalo srečanje, ravno pravšnji datum, da so dogodivščine postale še bolj žive in zanimive, pa tudi ribe so v skladu z ribiško tradicijo pridobile kakšen centimeter…..

Ob vsem tem dogajanju in živžavu je bilo zanimivo videti gostoljubne domačine, člane žužemberskega pododbora, ki so bili nepogrešljivi tudi pri organizaciji tega srečanja, kako ponosni so, ko »domači« ribiški dom prijazno služi svojemu namenu, za uresničitev česar so tudi sami porabili ogromno truda, prostovoljnih delovnih ur, nekateri pa tudi neprespanih noči.
Ob slovesu so si ribiški prijatelji obljubili, da se na naslednjem, 24. muharskem srečanju zopet vidijo, v skladu s tradicijo pa bo moral prihodnje leto na druženje prinesti 30 litrov kakovostnega cvička najuspešnejši letošnji udeleženec, Drago Foršček.

Nekaj utrinkov »s terena« nam je v kratkem videu in fotografijah posredoval Črt Šuštar, nekaj  pa jih je dodal tudi Zoran Leko, ki kot glavni organizator zavzeto in neutrudno nadaljuje  idejo Bajc Petra, začetnika  tega srečanja.