Tabor mladih muharjev Osilnica 2024

Muharskega tabora mladih ribičev v Osilnici smo se udeležili štirje mladi muharji in sicer: Anže Jerman, Anže Faleskini, Svarun Košir in Gal Giodani ter mentor Bojan Tomažič. Pričetek tabora je bil v petek 17. maja 2024, ko smo se do 16. ure vsi udeleženci tabora zbrali pred hotelom Kovač v Osilnici. Po pozdravnem govoru vodje tabora Aleša Horvata, predsednika RD Kočevje Tomaža Arko in predsednika ribiške zveze Slovenije dr. Miroslava Žaberla smo se razporedili po sobah. Vsi taborniki iz RD Novo Mesto smo skupaj z mentorjem smo spali v skupni sobi.

Že prvi dan, takoj po namestitvi smo imeli predavanje in praktični prikaz discipline kastning. Dodatna spodbuda je bila, da je vaje pokazal aktivni tekmovalec. Kot zanimivost naj povem, da smo spoznali slovenskega prvaka v metu muhe v daljino, ki znaša neverjetnih 68 metrov. Po prikazu kastinga smo se odpravili na večerjo, po večerji pa še k vezanju umetnih muh pod vodstvom vezalne komisije in mentorjev. Čas je hitro minil in ob 22. uri smo se odpravili spat.

V soboto smo po zajtrku začeli s predavanje o entomologiji. Predavanje je bilo zelo zanimivo, saj je predavatelj vodil predavanje skozi pogovor z udeleženci. Predstavljenih je bilo veliko primerov iz prakse. Po predavanje smo imeli še prikaz vseh tehnik muharjenja in priprava pribora za ribolov. Sledilo je kosilo, po kosilu pa smo se odpravili na težko pričakovani ribolov. Tudi letos nam visoki vodostaj reke Kolpe ni dovoljeval muharjenja na reki Kolpi, zato smo za ribolov izkoristili reko Čabranko. Pri ribolovu smo bili dokaj uspešni, saj smo poleg klenov in potočnih postrvi ujeli kar veliko lipanov. Po ribolovu je sledila večerja in nato vezanje umetnih muh. K počitku smo se tokrat vidno bolj utrujeni, odpravili ob 22. uri.

V nedeljo, zadnji dan tabora, smo hitro pozajtrkovali in še enkrat odšli na ribolov na Čabranko, ki je bil tudi tokrat uspešen. Ob zaključku tabora so se podelili še pokali in sicer za najdaljšo ribo (35 cm – lipan) in najboljšo muho. Čeprav člani RD Novo pokala nismo prejeli, smo bili s taborom vseeno zadovoljni. Mladi ribiči so bili istega mnenja, da so se na taboru zabavali, spoznali nove prijatelje, se veliko naučili, so pa pričakovali, da bodo ujeli več rib. Tabor se je zaključil v nedeljo 19.5.2024 ob 15 uri.

Mentor: Bojan Tomažič