EKO 2020 – potapljači za čisto Krko 5. 9. 2020 

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto je letos ponovno organiziral že tradicionalno akcijo čiščenja reke Krke, letos že 27-to, ki smo jo poimenovali EKO 2020 – potapljači za čisto Krko. Akcija je potekala v soboto 5. 9. 2020 na območju mostu pri Zalogu in mostu v Straži.

Kljub temu, da smo tu akcije že imeli, smo se zaradi še čistejše reke, odločili, da ponovno čistimo rečno dno na območju Straže. Na akcijo so bili povabljeni člani KPA, ribiči in rafting klub ter posamezniki iz potapljaških društev, ki tradicionalno sodelujejo na dogodku. Letos smo bili zaradi situacije v Sloveniji in tujini omejeni s številom udeležencev. Dogodka se je udeležilo 45 potapljačev od katerih se je 20 potopilo v Krko ostali pa so pomagali na čolnih in obali. Organizacijsko in izvedbeno je sodelovala tudi občina Straža. Dogodek je tudi v koledarju Slovenske potapljaške zveze. Tudi z letošnjo akcijo podpiramo projekt KRKA ŽIVI v katerem aktivno sodelujemo vse od njegovega začetka. Tudi letos smo uspeli pridobiti donatorje in sponzorje, ki jim ni vseeno za odnos do okolja.

Nekaj o zgodovini akcij:

Leta 1993 smo začeli s prvim čiščenjem reke Krke, akcija pa je bila organizirana na nivoju kluba. Ker smo takrat videli, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bomo zmogli očistiti sami, se je porodila ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo v katero bi vključili potapljače z vse Slovenije.

Tako smo leta 1994 začeli z množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, kasneje pa so po našem vzoru pripravili podobne akcije tudi drugje po Sloveniji.  Sedaj je akcija čiščenja reke Krke postala že tradicionalna. Pripravljamo jo vsako leto prvi vikend v mesecu septembru. Na akciji sodelujejo, poleg članov KPA Novo mesto, potapljači iz vse Slovenije. Ker je namen akcije tudi ekološko osveščanje ljudi, vključujemo v akcijo lokalne prebivalce, pomagajo pa tudi ribiči in lokalni rafting klub. Akcija je vsako leto medijsko zelo odmevna in tako pripomore k pozitivnejšem odnosu prebivalstva do reke.   

Davorin Jordan
predsednik