22.tabor mladih ribičev muharjev – Osilnica 2015

Drugi vikend v maju je v Osilnici potekal že 22. muharski tabor namenjen mladim ribičem. Kot vsako leto tudi tokrat ni manjkala udeležba mladincev ribiške družine Novo Mesto. V ribolovu, vezanju muh in ostalih muharskih veščinah so celoten vikend prizadevno sodelovali Matjaž Novinec, Nejc Hudoklin in Erik Zupančič.

Prvi dan tabora je bil kljub občasnem dežju namenjen “suhim” disciplinam. Mladinci so se preizkusili v natančnosti meta muhe v tarčo ter metu v daljavo, kjer je najdlje vrvico raztegnil naš član Erik. Po težko pričakovani večerji je sledilo vezanje umetnih muh. Ob pomoči mentorjev je do desete ure zvečer nastalo na desetine muh, za katere so avtorji računali da jim bodo v naslednjih dveh dneh prinesle srečo na Kolpi. Sledilo je spanje, ki pa se glede na podočnjake in utrujene poglede mladincev zjutraj ni zgodilo prav kmalu…

22. muharski tabor mladih ribičev - Osilnica DSC_1430Dopoldanski del sobote je bil namenjen teoriji. Muho-vezalska komisija RZS je pripravila predavanji o tehnikah muharjenja na manjših vodotokih, podrobneje predstavila lipana, ki je najbolj zastopana ribja vrsta na zgornjem delu Kolpe ter krajši film o muharjenju na Novi Zelandiji. Sledil je prikaz ribolova in ni minilo 5 minut, ko so bili vsi mladinci v vodi. Na njihovo veliko žalost se je ribolov zaključil že po dobre pol ure. Po kosilu so nas s kombiji odpeljali nekaj kilometrov dolvodno od Osilnice na prosti ribolov. Naslednje tri ure so otroci uživali v utrujanju lipanov ter občasnih potočnic. Odvrnili jih niso niti občasni padci v vodo zaradi spolzke struge in malce slabše vreme. Zvečer je bil znova čas, da se izkažejo; tokrat v tekmi vezanja umetnih muh.

Ponovno se je izkazal Erik z osvojenim tretjim mestom. njegove in Matjaževe muhe pa bodo po izboru vodje tabora krasile spominsko vitrino gostilne Kovač v Osilnici.

22. muharski tabor mladih ribičev - Osilnica DSC_1415

Zadnji dan je nastopil najtežje pričakovan dogodek – tekma v muharjenju. Po zajtrku smo otroke peljali do Kolpe, kjer so na označeni trasi imeli tri ure časa. Dogodku primerno je bilo tudi krasno sončno vreme, ki je spodbudilo veliko aktivnost žuželk in posledično rib. Kolpa ima v zgornjem delu zelo bogato populacijo lipana, ki se je zaradi svoje narave konstantnega prehranjevanja izkazal za zelo hvaležno ribo, saj je skoraj vsak član tabora ujel vsaj enega.

22. muharski tabor mladih ribičev - Osilnica DSC_1411

Po ribolovu, pospravljanju sob in kosilu se je tabor zaključil s podelitvijo diplom in priročnikov vsem udeležencem ter medalj in pokalov za najboljše v posamičnih disciplinah.

Ob zaključku se gre zahvaliti ribiški zvezi Slovenije za organizacijo tabora, gostišču Kovač za nastanitev in hrano, predavateljem in somentorjem ter seveda vsem udeležencem za njihovo nadobudnost in vedoželjnost. Prihodnost muharjenja v Sloveniji je prav gotovo svetla!

Drago Piškur