“Ščukijada 2017” uspela..

V Ribiški družini Novo mesto smo se odločili obuditi tradicijo srečanja ribičev združenega z lovom na ščuko. Začetnik in idejni vodja  Rado Fink ga je poimenoval  Ščukijada in naziv “Ščukijada 2017” smo povzeli tudi mi.  Dogodek smo organizirali ob pomoči in  s sodelovanjem  Zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino Občine Novo mesto ter Kajak-kanu-sup kluba iz Novega mesta,  dogajanje pa se je odvijalo v soboto, 13. maja 2017 na mestni plaži nasproti gostišča Loka.  “Ščukijada 2017” je bila hkrati tudi  del projekta »Krka živi« ter »Rudolfovih tednov športa«.

       Družabnega srečanja z ribolovom ter kančkom tekmovalnega pridiha se je udeležilo 46 ribičev, večinoma članov naše RD, ljubitelji reke Krke pa so prišli  tudi iz ostalih delov Slovenije.

Najzgodnejši  so se pojavili  že pred “uradnim začetkom”, nekateri peš, nekateri z avtom, nepozabno pa je bilo videti prihode “ekip” na klasičnih lesenih čolnih z vesli, tako značilnih za našo zeleno lepotico.  Po prijavah, kjer so udeleženci dobili  majice “Ščuka 2017” ter spominske medalje je sledil  jutranji prigrizek s kavico in  pozdravni  nagovor organizatorja, ki je obrazložil tudi pravila srečanja. Prisotne je pozdravil tudi Marijan Govedič iz Centra za kartografijo favne in flore, ki je po kratki predstavitvi projekta “Ujemimo naravo” k sodelovanju povabil tudi prisotne

Ob dogovorjeni uri so se ribiči porazgubili, eni peš, drugi s čolni, nekateri pa so se z avtom odpeljali v svoje “revirje”, kjer so pričakovali dober prijem.

Prvi se je z najhitreje ujeto ščuko že ob 9.25  vrnil Alen Pavlič. Predstavniki organizatorja so izmerili ščuko ter evidentirali čas prihoda.

Kot kaže, se je obnovitve tradicije glede organizacije Ščukijade razveselilo tudi vreme, saj je kljub slabšim napovedim nebo le rahlo in samo za par minut orosilo prizorišče .

Po koncu ribolova so se udeleženci vrnili na zborno mesto, organizatorji  izmerili ter evidentirali ulov, nato pa razglasili zmagovalce. Glede na dolžine ujetih primerkov je sklepati, da   so pretkani ribiči največjim kapitalnim  ščukam pustili  nekaj časa, da pridobe  še kakšen dodaten centimeter.

Glede na dolžine ujetih ščuk so se udeleženci srečanja na podelitvi pokalov zvrstili takole:

  1. Blaž Horvat
  2. Vili Lamovšek
  3. Franc Liberšar

Najhitreje ujeto ščuko pa je ob 9,25 prinesel Alen Pavlič.

Ker prazna vreča ne stoji pokonci, so si udeleženci po razglasitvi  potešili lakoto z okusnimi dobrotami z žara , žejo pogasili s primerno ohlajenimi tekočinami, ob pogovoru in pripovedovanju ribiških dogodivščin pa nadaljevali druženje še pozno popoldne…

V imenu vseh, ki smo sodelovali pri organizaciji “Ščukijade 2017” se  prisotnim zahvaljujem za udeležbo in sodelovanje, želim uspešno ribolovno sezono ter vas vabim tudi naslednje leto, saj želimo dogodek narediti tradicionalen.

Kar nekaj popravkov in dopolnil smo si zapisali, saj želimo  naslednje leto   omogočiti še boljše in prijetnejše dogajanje,   eventuelnih letošnjih napak ali  pomanjkljivosti pa  ne sodite  prestrogo, saj nas je bila večina pri organizaciji tega dogodka prvič.

Za naslednje leto se bomo potrudili še bolj, zato nasvidenje na “Ščukijadi 2018“….

Nekaj utrinkov nam je s svojo kamero ovekovečil  naš član Črt Šuštar: