Vabilo ribičem na sodelovanje pri čiščnju Krke s KPA Novo mesto

EKO 2021 – potapljači za čisto Krko 11. 9. 2021

Spoštovani!

Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto letos ponovno organizira že tradicionalno akcijo čiščenja reke Krke, letos že 28-to, ki je poimenovana EKO 2021 – potapljači za čisto Krko. Akcija bo potekala v soboto 11. 9. 2021 na območju mostu na Loko do Kandijskega mostu.

Kljub temu, da smo tu akcije že imeli, smo se zaradi še čistejše reke, odločili, da ponovno čistimo rečno dno na območju Loke. Na akcijo so povabljeni člani KPA, ribiči in rafting klub ter posamezniki iz potapljaških društev, ki tradicionalno sodelujejo na dogodku. Letos smo zaradi situacije v Sloveniji in tujini omejeni s številom udeležencev. Dogodek  podpira občina Novo mesto ter potek tudi pod okriljem Slovenske potapljaške zveze. Tudi z letošnjo akcijo podpiramo projekt KRKA ŽIVI v katerem aktivno sodelujemo vse od njegovega začetka. Tudi letos smo uspeli pridobiti donatorje in sponzorje, ki jim ni vseeno za odnos do okolja.

Glede na trenutno situacijo je potrebno upoštevati ukrepe VRS glede omejitev zbiranja, upoštevati bo potrebno tudi medosebno razdaljo, zaželjeno je tudi, da imajo vsi udeleženci potrdilo PCT!

Nekaj o zgodovini akcij:

Leta 1993 smo začeli s prvim čiščenjem reke Krke, akcija pa je bila organizirana na nivoju kluba. Ker smo takrat videli, da je odpadkov pod vodo toliko, da jih ne bomo zmogli očistiti sami, se je porodila ideja, da bi naslednje leto organizirali akcijo v katero bi vključili potapljače z vse Slovenije.

Tako smo leta 1994 začeli z množično ekološko in čistilno akcijo podvodnega sveta reke Krke, kasneje pa so po našem vzoru pripravili podobne akcije tudi drugje po Sloveniji.  Sedaj je akcija čiščenja reke Krke postala že tradicionalna. Pripravljamo jo vsako leto prvi vikend v mesecu septembru, letos izjemoma drugi vikend. Na akciji sodelujejo, poleg članov KPA Novo mesto, potapljači iz drugih društev iz Slovenije. Ker je namen akcije tudi ekološko osveščanje ljudi, vključujemo v akcijo lokalne prebivalce, pomagali pa nam bodo tudi ribiči in lokalni rafting klub. Akcija je vsako leto medijsko zelo odmevna in tako pripomore k pozitivnejšem odnosu prebivalstva do reke.   

Predviden urnik dogajanja – sobota 11. 9. 2021:

  1. 10:00 Prihod udeležence (zbor pred potapljaškim klubom)
  2. 10:00 – 10:15 Otvoritev akcije in seznanitev udeležencev s potekom
  3. 11:00 – 13:00 Potop – ččenje struge reke Krke
  4. 13:30 Kosilo, Zaključna analiza akcije

 

                                                                          Davorin Jordan

                                                                             predsednik