Orjaški krap Matjaža Pavlina

V ponedeljek, 8.7.2013 sta se Drago Krmanjević in Matjaž Pavlin (oba člana RD Novo mesto) odločila, da bosta poskusila srečo v ribolovu krapa. Ob cca 18h sta nakrmila lovišče z  nekaj kg koruze in čakala ter upala, da bosta ujela vsak svojega sanjskega krapa. Po približno treh urah nepremičnega gledanja v vodo in nestrpnega čakanja na vsaj malce migetanja plovčka, sta presenečeno ugotovila, da jima pajek plete mrežo med ribiško palico in vrvico. Nista mogla verjeti svojim očem. Matjaž, ki je bil že čisto obupan zaradi pajka, hkrati pa tudi utrujen od nepremičnega gledanja v plovček, je za par trenutkov dobesedno zaspal.

Matjaž Pavlin - Krap - 8.7.2012

Kar naenkrat pa ga je zbudil predirljiv krik prijatelja Draga in ko je odprl oči ni mogel verjeti svojim očem. Njegova nova ribiška palica je potovala po brežini reke Krke naravnost v vodo. Vrgel se je za njo, toda refleksi so bili podobni »crknjenemu konju«. Palica je bila že v vodi, Matjaž z gornjim delom telesa tudi v vodi, Drago, ki je bil dovolj priseben, pa  je s panterskim skokom skočil in ujel Matjaža za nogo. Rešil je Matjaža, nato pa je Matjaž s tresočo roko poklical prijatelja Adema, ki je v bližini ribaril na čolnu ter prosil za pomoč pri iskanju palice in posledično tudi krapa.

Adem je vzel Draga na čoln (Matjaža si ni upal povabiti na čoln, ker se je bal, da ne bi od razburjenja čofutnil v vodo) ter skupaj iskala izgubljeno ribiško palico. Po dobre pol ure iskanja sta zagledal palico približno 70 m nizvodno od obale. Adem je prijel palico in  začel navijati ribiški kolešček.

Presenečeno je ugotovil, da je na trnku zapet ogromen krap, ki pa se ni dal zlahka ukrotiti. Po petnajstminutnem utrujanju tolste ribe, sta končno uspela spraviti krapa v čoln. Z obale sta slišala nekakšno neartikulirano gruljenje in veselje Matjaža, ko sta z velikim trudom zvlekla krapa iz vode v čoln.

Po prihodu in privezu čolna ob obali, so si vsi omenjeni ribiči padli v objem, eden drugemu čestitali, zmerili in stehtali krapa.

Dimenzije krapa so bile zavidljive: dolžina 81 cm, teža 13 kg.

Čestitke,

Zoran Leko