Tradicionalno srečanje muharjev Šmihel pri Žužemberku

Po Dreti in Savinji sem z muharjenjem nadaljeval v nam sosednji Sloveniji. Čisto slučajno je izpadlo, da je šlo za reko Krko pri mestu Žužemberk, s katero v tem delu gospodari RD NOVO MESTO. Vsako leto namreč RD NOVO MESTO organizira tekmovanje v  ribolovu salmonidov, zato sem se na prigovarjanje Andreja Šoštaršiča iz Celja odločil udeležiti tega tekmovanja. V resnici smo se najprej dogovorili, da ne bomo tekmovali, ampak kupili dnevne karte in lovili cel dan na Krki. Vendar je domačin to leto malo spremenil pravila tako, da se je lahko na tekmovalno karto muharilo tudi po tekmovanju. To nam je zelo odgovarjalo, ker smo v ceni kotizacije za 15 EUR  dobili celodnevni ribolov.

V soboto, 4.4.2015 me je pot iz Zaboka vodila na mejni prehod Harmica (Rigonce) in čez Dobovo sem prišel do Brežic, kjer smo se sešli z Andrejem, Blažem Rožejem in Milanom Vičičem, ki so člani RD MOZIRJE. Pretovorili smo stvari v Andrejev avto in se odpravili na avtocesto proti Novemu mestu. Po 60 km smo šli na izhod za Žužemberk in v trenutku smo se spustili do ribiškega doma RD NOVO MESTO, ki se nahaja na sami reki Krki pod starim gradom Žužemberk, ki – to moram priznati – daje poseben občutek na tej vodi.

Zjutraj, kot je to že običaj pri tovrstnem druženju, nam je domačin priskrbel topli napitek in zajtrk. Vplačali smo kotizacijo, zraven pa smo dobili tudi spominsko darilo stekleničko žganja »za dober prijem«. Vreme je bilo oblačno in napovedoval se je dež. Temperatura zraka je bila okoli 4 °C tako, da nam je ta steklenička »za dober prijem« kasneje prišla prav za ogrevanje.

Srečanje muharjev - Krka pri Zuzemberku-4

Pred samim začetkom tekmovanja sta nam predsednik in podpredsednik RD NOVO MESTO g. Djordje Vučković in Zoran Leko zaželela dobrodošlico in dober ulov na tekmovanju. Tudi predsednik RIBIŠKE ZVEZE SLOVENIJE dr. Miroslav Žaberl je s svojo prisotnostjo počastil to druženje na reki Krki. Še kratka pravila tekmovanja in že smo bili na vodi. Ko že omenjam pravila, so le ta zelo enostavna.

Uloviš ribo za katero misliš, da ti bo prinesla rezultat, jo odneseš na merjenje in tu se tvoj tekmovalni ribolov konča. Zmagovalec je dolžan naslednje leto prinesti 20 litrov »cvička« in ta tradicija se ohranja in neguje že 20 let.  To je bilo 21. tovrstno tekmovanje po vrsti. Sodelovalo je čez 50 tekmovalcev.

V bistvu smo mi prišli na svobodni ribolov, zato ribe, ki smo jih ujeli nismo nesli na merjenje. Osebno mi je bil to prvi ribolov na salmonidnem delu reke Krke in moram priznati, da sem očaran z lepoto reke in narave, ki jo obkroža v tem delu. Res sem užival. Da bi bilo le še malo bolj zeleno … no tudi za to bo čas.

Torej, krenili smo na vodo, toda malo višje proti toku, natančneje pri kraju Šmihel. Tu smo parkirali avto in se preoblekli iz civilne v ribiško obleko. Spustili smo se do bližnjega mosta, kjer smo se premaknili višje ob levi obali reke Krke (revir K2).  Malo  smo zamujali, pa so bila prva prosta mesta na vodi že zasedena. No, po vodi navzgor je bilo prostora za vse, pa smo začeli z ribolovom.

Revir K2 se razteza od slapa pri HE Zagradec pa vse do slapa v Žužemberku, kjer se tudi nahaja ribiški dom. Milan in jaz sva se nekaj časa sledila in sproti tudi kaj ovekovečila s fotografijami. V glavnem smo lovili uloženo kalifornijsko postrv ti. šarenko. Za ribo je bilo potrebno hoditi v vodo, ker je bil ribolov z obale na večini mest praktično nemogoč. Dno reke Krke je v tem revirju polno lehnjaka, katerim domačini pravijo »lahkovec« in je zato potrebno biti dodatno oprezen pri hoji v vodi. Prav tako sem na levi strani obale opazil precej starih mlinov ob vodi. Niti eden ne obratuje in zgledajo staro in propadlo. Res škoda, ker bi obnovljeni pritegnili več gostov v ta dolenjski kraj.

Srečanje muharjev - Krka pri Zuzemberku-11

Kakorkoli že, 4 ure tekmovanja je precej hitro minilo in jaz sem se nalovil rib. Sledilo je vračanje do avta in odhod na rundo pijače v »Domačijo Meden«, kjer smo ob kavici in pivički strnili vtise z jutranjega »tekmovalnega« ribolova. »Domačija Meden« je na sami reki Krki in zanimivo je, da so k odprtju tega gostinskega objekta pripomogli prav ribiči, ki so se po napornem dnevnem ribolovu hoteli nekam vsesti in v miru spiti kavico in kaj dobrega domačega pojesti. Mi smo se potem, ko smo spili pijačo, vsedli v avto in se vrnili v Žužemberk v ribiški dom, kjer nas je čakala razglasitev zmagovalca in kosilo za vse tekmovalce. Ker je zunaj še padal dež, smo kosili v ribiškem domu.

Res, da je bilo malo gneče, vendar so se vsi znašli in se uspeli stisniti. Na programu je bi popoln catering, z vročo juhico, 4-5 glavnih vrst jedi ob obilju solate in na koncu desert. Moram priznati, da je po takšni organizaciji tekmovanja in verjemite, da sem jih kar nekaj takšnih dal na Hrvaškem čez, RD NOVO MESTO postavilo lestvico navzgor. Glede na vloženo in dobljeno je to definitivno »best buy« tekmovanje na katerem sem sodeloval do sedaj. Vsa čast organizatorju!

Po kosilu smo se vrnili na nazaj na vodo, toda sedaj brez  pritiska tekmovanja, čeprav ga nismo imeli niti, ko je potekalo. Spet smo se napotili v kraj Šmihel, kjer smo se spustili do mosta na reki Krki, le da smo se sedaj spustili s tokom navzdol. Tokrat smo se mi štirje držali skupaj in počasi preiskali vsa mesta, tako kot je to potrebno preiskati.

Tudi ni več bilo takšnega pritiska na vodi, ker je večina ribičev odnehala in nadaljevala z druženjem v domu, zato so bili tudi ulovi vse pogostejši. Nekaj časa so se ribe začele intenzivnejše hraniti s površine, zato je bila to prilika za metanje suhe muhe. Nekoliko menjav in izbrana muha je dala rezultate. Blaž in ostala ekipa so relativno dobro lovili na suho muho medtem, ko se jaz še vedno ukvarjam samo z nimfami.

Srečanje muharjev - Krka pri Zuzemberku-6

Lovim med manjšimi jezovi in ciljam vsak tolmunček ali prehod mimo stene. To mi nanese še nekaj rib in fotografij za spomin. Čas resnično leti na ribolovu, a vse kar je lepo tudi relativno kratko traja, no, spomini pa ostajajo in ostali bodo sigurno na to prijetno aprilsko soboto. Osebno sem prepričan, da bom vaj še enkrat obiskal reko Krko pri Žužemberku. Naj se samo še malo ozeleni in da mine prepoved ulova lipana in evo mene, za tekmovanje za naslednje leto pa sem se že pred prijavil.

RD NOVO MESTO je bila ustanovljena daljnega 1946 l.. Je najštevilčnejša od 64 RD, ki delujejo v Sloveniji. Trenutno šteje 650 članov. Zaradi velikega obsega dejavnosti je razdeljena na pododbore Žužemberk, Straža – Dolenjske Toplice, Novo mesto – desni breg, Novo mesto – levi breg, Kronovo, Temenica in Ljubljana. Osnovni cilj in dejavnost društva je zaščita voda ter vodnih in rečnih ekosistemov, intenzivni in obsežni vzgoj ribe za svoje potrebe, ribolov in upravljanje voda na svojih revirjih in jezerih ter športno in rekreacijska dejavnost.

RD NOVO MESTO gospodari s skupno 350 ha vodne površine, so ponosni gospodarji vod, kjer se nahajajo ogrožene in stalno zaščitene avtohtone vrste rib in rakov, ter številnih vzgojnih potokov. Poleg reke Krke na revirju K2 in K3, RD NOVO MESTO gospodari tudi z reko Radeščico, Temenico, Težko vodo, jezerom Blato in jezerom Vodranec.

Na reki Temenici v kraju Luknja pri Prečni se nahaja ribogojnica v katerem društvo vzgaja »svoje« avtohtone vrste rib kot so podust, platnice, potočne postrvi, šarenke in sulce, s katerim kasneje poriblja svoje vode. Vse informacije o ribolovu na reki Krki pri Žužemberku in na ostalih vodah na katerih gospodari RD Novo mesto lahko dobite na info mail:

Avtor teksta: Siniša Kovačićek